SALİHLİ HAVA DURUMU
SALIHLI
ANKETLER
Taleplerinizi hangi yöntemle iletiyorsunuz?
Oy ver

Diğer Anketleri Gör



7.03.2013 00:00:00 Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Gelişimi

Çevre ile İlgili Faaliyetler


Türkiye’de çevre konusu oldukça yeni bir konudur. “Çevre” terimi ilk olarak 1982 Anayasası’nın 56. maddesinde yer almış ve 1983 yılında Çevre Kanunu hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Bunu müteakip, Çevre Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca pek çok yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikler içinde DSİ görev ve sorumlulukları açısından en önemlileri “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ile “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”dir. Sosyoekonomik kalkınmaya bağlı olarak gelişen çevre sektörü bünyesinde su kaynakları gelişimi projelerinden ÇED yönetmeliği kapsamına girenler için çevresel etki değerlendirme çalışmaları ÇED mevzuatına uygun olarak kuruluşumuz tarafından yapılmakta veya yaptırılarak koordine edilmektedir. (Konya-Çumra III. Merhale Projesi, Mersin-Tarsus Projesi vb.). Ayrıca diğer faaliyetlerin Bakanlıkça gerçekleştirilen toplantılarına da katılım sağlanmaktadır. Planlama Raporları içerisinde Çevresel Etki Değerlendirmesi başlığı altında projelerimizin çevreye olabilecek etkileri incelenmektedir.
1979 yılından beri DSİ, kendi geliştirdiği projeleri için güvenilir ve doğru ölçüm metotlarıyla su kaynaklarının kalite izleme çalışmalarını değerlendirmekte, işlemekte ve Su Veri Tabanında depolamaktadır. Halihazırda, 1308 adet su kalite izleme istasyonunun %41’i genel, %59’u içmesuyu maksatlı olarak izlenmektedir. Aynı zamanda diğer ilgili kuruluşlarla birlikte kirlilik araştırma projeleri hazırlanmaktadır. Kuruluşumuzca küçüklü büyüklü nehir ve göl havzalarında yaklaşık 30 adet kirlilik araştırma çalışması yapılmış ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir. Çevre ile ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlarca yapılan çalışmalar (Barajlar ve Kalkınma Projesi, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi, Ramsar Sözleşmesi vb.) izlenmekte, talep edilen bilgi, veri ve raporlar hazırlanarak ülke çapında yerüstü ve yeraltı su kaynakları kalitelerinin sürekli olarak izlenmesine yönelik faaliyetler sürdürülmektedir.
Su kalitesi bozulmakta olan nehir havzalarında Su Kalitesi Yönetim Planları hazırlanarak ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderilmektedir. Büyük Menderes, Ergene, Susurluk Havzaları Su Kalitesi Yönetimi Raporları bunlara örnek olarak verilebilir.
Kuruluşumuz tabii hayatın korunmasına büyük önem vermekte ve bu doğrultuda gerek tek başına gerekse ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde “Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Gelişimi” yaklaşımı içerisinde çalışmalar yapmaktadır. Bu amaçla geliştirilen projelerin başlıcaları; Manyas Projesi, Mucur-Seyfe Ekoloji Koruma Projesi, Sultan Sazlığı Develi Projesi’dir. Bu projelerden Mucur-Seyfe Ekoloji Koruma Projesi DSİ’nin çevre sektöründeki ilk projesidir.

   Salihli Sol Sahil Sulama Brliği 2013 © Kaynak gösterilerek sitemizdeki verilerden yararlanılabilir.
 

Bu web sitesi bir AKS-BİM Ltd. Şti. ürünüdür. Model A6W. 2012 . www.aksbim.com.tr