İçerikYükleniyor!
İÇME VE KULLANMA SUYU |
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, değişiklik yapılana kadar 1053 Sayılı Kanun çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararları ile yetkilendirilmesi sonucu nüfusu 100 000’i aşan şehirlere içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması yönünde çalışmalarını sürdürmüştür. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı neticelerine göre merkez nüfusları 100 000’i aşan 57 yerleşim birimi bulunmaktadır.
1053 Sayılı Kanun’un 1968 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana çeşitli tarihlerdeki Bakanlar Kurulu Kararları ile nüfusu 100 000’i aşan 52 şehre içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiştir. Ancak 1053 Sayılı Kanun’un 10’uncu maddesinin birinci fıkrasının değişmesiyle, nüfus kriteri ortadan kalkarak belediye teşkilatı olan 3225 yerleşim yerine içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması ve gerekli gördüğü öncelikli atık su arıtma ile ilgili yatırım hizmetleri konusunda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilendirilmiştir.
2007 yılı sonu itibarıyla Bakanlar Kurulu Kararları ile DSİ’nin yetkilendirildiği şehir sayısı 52 olup bunlar; Adana, Adapazarı, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bodrum, Bursa, Çankırı, Çorum, Çorlu, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İskenderun, İstanbul, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Karabük ve Safranbolu, Kars, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Konya, Malatya, Manavgat, Manisa, Mardin ve Kızıltepe, Mersin, Samsun, Siirt ve Kurtalan, Sivas, Şanlıurfa,Şırnak, Tarsus, Trabzon, Tekirdağ, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Ordu, Ünye ve Şereflikoçhisar’dır. Bu şehirlerden 22’sinin (Afyonkarahisar, Ankara ve Şereflikoçhisar, Aydın, Bodrum, Bursa, Çorum, Çankırı, İstanbul, İzmir, Uşak, Kahramanmaraş, Karabük ve Safranbolu, Karaman, Kayseri, Kilis, Mardin ve Kızıltepe, Siirt ve Kurtalan, Sivas, Trabzon, Yozgat Zonguldak) içme, kullanma ve sanayi suyu temin projeleri ile “Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Boruyla Su Götürme Projesi” DSİ tarafından sürdürülmektedir. Adı geçen şehirlere içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanması yönünde master plan, planlama, proje ve inşaat çalışmaları çeşitli aşamalarda sürdürülmekte, inşaatı tamamlanıp hizmete alınan tesisler/sistemler ilgili belediyeye devredilmektedir. 1053 Sayılı Kanun çerçevesinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan tesislerden, 2007 yılı sonu itibarıyla içme suyu standartlarına uygun kalitede, yaklaşık yılda toplam 2,67 milyar m3içme, kullanma ve sanayi suyu sağlanmıştır. İnşaatları devam etmekte olan içme suyu projeleri ile kesin projesi tamamlanan ve planlama ya da kesin proje aşaması tamamlanarak hizmete alınacak projelerden elde edilecek su miktarı ile birlikte bu miktarın toplam 5,63 milyar m3’e ulaşması planlanmaktadır. Bu toplama, DSİ Bölge Müdürlüklerince ilgili belediyeler adına açılan kuyulardan çekilen yeraltısuyu miktarı ile diğer bazı kuruluşların istekleri üzerine 1053 Sayılı Kanun dışında geliştirilen içme suyu kaynaklarından sağlanan su miktarı eklenmemiştir.
1968 yılından bu yana toplam 1 116 km değişik çaplarda beton, çelik ve CTP boru temin edilerek döşenmiştir. Ülkenin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının üçte biri DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılanmaktadır. 2007 yılı sonu itibarıyla DSİ tarafından yapılarak ilgili belediyesince işletilmekte olan 14 şehirdeki tasfiye (içme suyu arıtma) tesislerinden Avrupa Birliği standartlarında yılda toplam 2,2 milyar m3 içme suyu sağlanmakta ve halka sunulmaktadır
|
|
|